Adriana (sora mea) si Ovidiu sunt mirii care au dorit ca tema nunții să fie filmul, mai exact filmul vieții. Ei au venit cu tema și am reușit împreună să realizăm un tot unitar și am reușit să ne facem (creativ) de cap.

Cu siguranta, nu e primul concept “movie wedding” din lume, dar noi l-am facut special, personalizandu-l total. De exemplu, nunta pe zi a fost traditionala implicând si obiceiurile. Invitatia este, din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai importante “accesorii” și “biletul” de deschidere al evenimentului. Este ignorat de majoritatea mirilor, care aleg să meargă pe invitații banele și kitschoase sau invitatii identice. La fel ca nunta, invitația ar trebui să vă definească! Tonul petrecerii se dă odată cu invitația, iar noi am dorit să readucem la viață o idee de film clasic, cum se inregistrau pe vremuri filmele. Am compus un text care anunță marele eveniment prin ideea de film și de actori.Culorile predominante au fost alb, negru, bordo și culoarea untului.

Nunta a avut loc la Gorj într-o zi de sâmbăta dar o parte din invitați au venit și de joi. Fiind o nuntă tradițională obiceiurile au avut loc acasă la oltenia cu neamurile și cei apropiaț. Ziua a început cu machiajul miresei, a domnișoarelor, îmbrăcatul miresei, a mirelui. După ce mirii s-au îmbrăcat au mers la cortul amenajat în curte pentru începerea obiceiurilor. In poarta de la intrare in curte se face o boltă din brad proaspăt.Cortul împreună cu bradul cu care se merge la apă se împodobește cu diverse baloane, flori din hartie creponată realizate de fetele nemăritate. Domnișoarele mici au avut coronițe din floricele albe, domnișoarele mari și invitații au avut flori alb cu bordo puse in piept sau la mână. Intâmpinarea invitațiilor se face la poarta de la intrare de către un ’’cumnat de mână’’ care are un fel de prosop/ șal tradițional cu o ploscă tradițională plină cu pălincă sau țuică de casă.

După ce bradul este gata impodobit se merge cu o găleată și busuioc spre partea de sud, în direcția curgerii apei la a 3 fântână pentru a scoate apă de 3 ori și a se stropii cu busuioc in forma de cruce in nuntași. Mireasa împreună cu băiatul cu bradul (un tânăr neînsurat care pe lângă faptul să care bradul trebuie să îl și păzească să nu pună mâna pe el un alt flăcău) ) merg primii și nuntașii in urma lor. După ce se termină obiceiul cu apa la poarta casei de unde a fost luată apa se joacă hora de mână oltenească după care nuntașii se reintorc acasă cu muzica specifică obiceiurilor.

 

Obiceiurile continuă cu muzica tradițională “ invelirea miresei“, bărbieritul mirelui cu un topor sau cuțin mare de către nași și ruperea unei pâini, asme deasupra capului miresei. Pâinea se împarte în 4 bucăți și se dă la nuntași în special la cei nemăritați. Inainte de a merge la biserica se stropesc mașinile cu apă adusă acasă de la fântână. Obiceiurile se continua la biserica cu slujba apoi se intoarce acasă.

Acasă intâmpinarea miresei se face pe o pernă de către socrul al mare sau un membru din familia mirelui. La intrarea in curte dacă se află o găleată cu apă să poți inainta trebuie sa pui bani în găleata cu apă(banii sunt luați de cei care vin cu găleata sau alt vas).

Mireasa are pregătită o masă rotundă tradițională pe care se află o pâine tradițională împreună cu un pahar plin cu vin ce trebuie doborâtă cu piciorul. Mireasa a fost adusă în casă in brațe de către mire iară mirele se întâmpină cu miere ca și urarea căsniciei, dulce ca mierea.

Petrecerea a mare a avut loc seara la Andra Events, un local din zonă la marginea pădurii. La restaurant fiecare detaliu a fost gândit de la meniul cu mâncare coordonat de un șef bucătar la plăcuța de întâmpinare a invitațiilor, a meniuri, paharele mirilor, paharele nasilor, paharele socrilor, candy bar-ul, buchetul miresei (flori din hârtie cu pietre semiprețioase), flori de pus in piept, cutia de pus darul, lumânările sculptate până la sticluțele de băutură, tortul cu candy barul. Sticluțete cu băutură au avut etichete personalizate. Fiecare etichetă a avut citate diferite.Candy barul a avut și el un loc aparte.Prăjiturile au fost realizate pe comandă la un laborator foarte cunoscut și bineințeles din meniu nu au lipsit fructele cu aranjamente sculptate și sucurile natural in mod special pentru cei mici.Tortul a fost delicatesea serii. Mărturiile au fost săculeți cu lavanda. Lavanda a fost din cultura proprie.Am avut norocul cu nepoțelele care m-au ajutat cu ei.Săculeții au și ei o poveste aparte. Materialul folosit are peste 100 de ani si a fost realizat tradițional in războiul de cusut de către străbunică, Mama noastră fiind pricepută in tainele cusutului a cusut săculeții și a adăugat dantela tot cu tematică tradițională.

Fiind nuntă oltenească petrecerea a continuat a doua zi duminica acasă in familie și cu cei apropiați.Mâncare de data aceasta a fost tradițională preparată la foc in vase tradiționale și cuptor tradițional zidit și incălzit la foc cu lemne și prăjituri realiizate in casă.

Un rol important l-au avut si formația cu muzică, interpreții Magdalena Mustățea și nu in ultimul rând fotograful (Raul Mazilu), cameramanul și Andrada Mazilu, wedding planner (Domnul Casatorescu).

Pentru mai multe idei de evenimente vă aștept pe site-ul http://invitatiitimisoara.ro