1.Din suflet, de pe uliță
Eu cred în coincidențe, și mă bucur nespus atunci când am parte de întâlniri plăcute Așa s-a întâmplat și cu clientul a cărui identitate doar ce am finalizalizat-o. Pe măsură ce lucram la proiect m-au inundat tot felul de emoții puternice, care mă teleportau direct în căsuța străbunicilor de la țară, cu totoși împletiți în picioare și costume populare vechi și bine păstrate în dulap.
Când eram mică nu pot spune că am considerat copilăria mea în mediul rural drept un atuu, ba mai mult, îmi doream cu ardoare să ajung cât mai repede, cât mai aproape de oraș. Norocul meu a fost că am realizat la timp ce privilegiu este de fapt, cât de bine sunt ancorate rădăcinile mele și cât de frumos m-a slefuit acest start ca om. Spun, cu mândrie și fără falsă modestie, că ceea ce sunt astăzi se datorează bunătății și blândeții pe care am cunoscut-o atunci, și pe care am admirat-o tacit în oamenii care mi-au fost alături, familia, prietenii, părinții, bunicii, străbunicii. Bucuriile, considerate astăzi mici, erau atunci bucurii mari, cu ajutorul cărora duceam la bun sfârșit toate cele zilnice. Pentru că nu este un secret pentru nimeni că și astăzi dincolo de imaginea idilică a satului, stau uneori destul de multe greutăți.
Timpul a trecut și iată-mă acum, norocoasă că am amintiri atât de vii, de autentice și de luminoase. În fond, suntem cu toții suma întâmplărilor și întâlnirilor din viața noastră, iar principiile cu care am plecat de acasă reprezintă zestrea mea cea mai de preț, care își lasă în continuare urme adânci în devenirea mea.

2.A.P.T – Asociația pentru Promovarea tradiției este o organizație non-profit care are ca scop:

  • sprijinirea procesului de formare, perfectionare si integrare sociala prin cultura, arta, sport si educatie;
  • valorificarea culturii populare, artelor si sportului ca mijloace de educatie social

3.Simbol – Idee – Execuție
Se pare că mi-a prins bine faptul că am prins in copilărie firele de lână, război de țesut, costume populare și simboluri tradiționale românești. Expunerea constantă la estetica originară mi-a îmbogățit universul creativ și mi-a întărit reperele culturale, astfel, atunci când am nevoie de stimuli vizuali, apelez rapid la motivele tradiționale. Ele reprezintă un abis de inspirație, un tot unitar de legende, povești, cutume, basme, fabule, culori și înțelesuri profunde cu simbolism ascuns. Potrivite mai ales atunci când clientul este din zona de tradițional, cum este A.P.T .Pe parcursul procesului creativ, individualizez toate aceste simboluri, le adaptez și stilizez, le întrepătrund înțelesurile și mai apoi, le actualizez (fară să pierd esența lor), urmând ca, la final, să mă bucur de produsul rezultat.
Câteodată inspirația vine imediat, alteori e nevoie de ore (chiar zile întregi) de research pentru a intra în universul brandului și a îi concepe identitatea vizuală potrivită. Cred cu tărie că efortul depus de designer pentru un astfel de proiect este direct proporțional cu migala, fascinația și plăcerea cu care sunt meșteșugite piesele tradiționale (fie că vorbim de cele de îmbrăcăminte, de recipiente din lut sau de obiecte decorative).

This image has an empty alt attribute; its file name is patura-traditionala-768x1024.jpg

Am gândit logo-ul pornind de la elementele ce impodobesc costumația, covoarele și, totodată, povestesc viața oamenilor simpli. Aceștia și-au cusut și brodat visele și istorisirile pe ii, costume și cojoace și și-au sculptat, pictat și bătut credințele pe tot felul de alte materiale. Cu ajutorul literaturii de specialitate, am identificat 4 categorii de simboluri în urma analizei mele:
Simboluri cosmice ( Ex: soarele sau fulgerul reprezentat grafic de zig-zag)
Simboluri zoomorfe și antropomorfe ( coarnele berbecului,colții lupului, ochiul omenesc etc)
Simboluri florale sau vegetale (Ex: spicul de grâu, fructe, copacul, frunzele fiind reprezentate prin spirale)
Simboluri geometrice sau abstracte (Ex: romburi, pătrate, melcișori, cercuri pentru ciclitate, sfoara care reprezintă firul vieții, linia dreaptă ce reprezintă calea dreaptă în viață)
Cea din urmă fiindu-mi parteneră directă pentru grafică.

This image has an empty alt attribute; its file name is cum-a-luat-naster-logo-ul-asociatia-pentru-promovarea-traditiilor-1024x470.jpg

Am ales să jonglez cu pătratul și cu rombul, tocmai pentru greutatea mitologică pe care o conferă. Rombul semnifică legătura armonioasă dintre celest și teluric, în vreme ce pătratul reprezintă stabilitate, ordine, rigurozitate, echilibru și manifestarea lui Dumnezeu în creație. Fiecare element tradițional aparent simplu poartă cu el informații despre zona geografică, istorie, statut social, simbolistică etc, iar transpunerea lui într-un design actual vine la pachet cu toată încărcătura lui inițială. Încărcătură ce reiese și din restul materialelor de comunicare

This image has an empty alt attribute; its file name is Rollup-APT-1024x745.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is bannere-stradale-1024x512.jpg

Lucian Blaga spunea că la sat s-a născut veșnicia, iar eu nu pot decât să fiu de acord, din perspectivă cât se poate de subiectivă Mă bucur mult că am avut ocazia să fac parte din povestea APT și că am pus o bucățică de suflet alături de trăirile mele cele mai vii din copilărie. Sunt recunoscătoare că am avut ocazia să le retrăiesc, după atâția ani, mai ales acum, că le-am și exprimat grafic.
Pentru că cele mai importante lucruri nu se văd, ci se simt !